Леон Батиста Алберти

Италианският арахитект и  художник   от епохата на Ренесанса Леон Батиста Алберти е роден на 18 февруари 1404  година в Генуа. Освен художник и архитект, той е и поет, лигнгвист, философ и музикант. Алберти  е незакон

2011-01-01 12:19:24
Леон Батиста Алберти
Италианският арахитект и  художник   от епохата на Ренесанса Леон Батиста Алберти е роден на 18 февруари 1404  година в Генуа. Освен художник и архитект, той е и поет, лигнгвист, философ и музикант.

Алберти  е незаконен син на Лоренцо Алберти, член на известната банкерска фамилия Алберти, прогонен от Флоренция по политически причини.

Леон получава добро за времето си образование първо в училище в Падуа, а по-късно  завършва право в  Болонския университет. През същата година забраната членове на семейството да влизат във Флоренция е отменена и той посещава за пръв път града.

В началото на 30-те години Алберти живее в Рим  и работи за Папската курия. Той полага монашески обет. В средата на 30-те се премества във Флоренция, заедно с папа Евгений

IV, който е прогонен от Рим, и става каноник на катедралата „Санта Мария дел Фиоре”.


Алберти  се отдава на археологически занимания, изучава в подробности римските старини и написва поредица естетически трактати, които са първите значими съчинения върху скулптурата, живописта и архитектурата от античността насам.


През 1448 година новият папа Николай V, състудент на Алберти от Болоня, го назначава за ректор на епархията на Сан Лоренцо, а по-късно и за папски инспектор на паметниците. През 1450 година му е възложено да реконструира готическата църква „Сан Франческо“ в Римини.

Алберти не живее в града, а ръководи строителството чрез писма до своите помощници там. Единствените сгради, които той проектира изцяло сам са църквите „Сан Себастиано“ (1460) и „Сан Андреа“ (1470) в Мантуа.

Алберти е един от най-големите теоретици на ренесансовото изкуство. Той е автор на трактатите "За статуята", "Три книги за живописта" и "Десет книги за строителството" - критически преглед и преработка на големия труд на Витрувий "За архитектурата".

Алберти умира във Флоренция на 25 април 1472 година. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия